Videograaf bruiloft

Inmiddels ben ik al een aantal jaar videograaf op bruiloften. In dit artikel legt Maarten Rietdijk uit wat de werkzaamheden als videograaf bruiloft precies inhouden.

videograaf bruiloft
De inhoud

Wat is een videograaf bruiloft?

Een videograaf bruiloft filmt bruiloften, en maakt dus trouwfilms. Een videograaf heeft behoorlijk wat overeenkomsten met een fotograaf. Echter zijn er wel wat verschillen. Een videograaf is over het algemeen veel meer op de achtergrond aanwezig dan een fotograaf. Maarten Rietdijk is een videograaf bruiloft, ook wel trouwvideograaf genoemd. 

Hoe ben ik een bruiloft videograaf geworden?

Het filmen van bruiloften heeft niet altijd al mijn interesse gehad. Via via vroeg iemand aan mij om een trouwfilm van zijn bruiloft te maken. Ik ben me hierin gaan verdiepen, en pas toen kwam ik erachter dat het me super tof leek. Ik ben gaan oefenen op andere bruiloften, en heb er al na een jaar mijn werk van kunnen maken!

De dag van een trouwvideograaf.

Afhankelijk van de wensen van het bruidspaar, begint de (film)dag met de voorbereidingen. In de meeste gevallen probeer ik zowel de bruidegom, als de bruid te filmen. Dit maakt het verhaal compleet. Indien dit niet mogelijk is, kies ik ervoor alleen de bruid te filmen. Dit is net wat belangrijker. Als iedereen helemaal klaar is, vind de first look (eerste ontmoeting) plaats. Dit is een erg belangrijk moment voor de trouwfilm. Maarten Rietdijk legt dit altijd vast met meerdere camera’s. Om dit te realiseren, heeft hij altijd een tweede bruiloft videograaf mee. Meerdere camera’s brengen alles wat gebeurt op jullie bruiloft nog veel beter in beeld. 

Nadat de bruidegom de bruid heeft opgehaald, is het tijd voor de fotoshoot. Meestal gebeurt dit bij een natuurgebied of bos. Sommige bruidsparen kiezen er overigens ook voor foto’s te maken in de stad, bijvoorbeeld als ze daar wonen. De fotoshoot is ook erg belangrijk voor de trouwfilm. De beelden hiervan worden vaak gebruikt voor een overgang naar andere scenes in de trouwfilm.

In de middag is het tijd voor de ceremonie. Voor de trouwfilm is dit natuurlijk het belangrijkste moment. Als videograaf bruiloft moet je op dat moment altijd scherp zijn. Er mag namelijk absoluut niks gemist worden. Mijn stijl als trouwvideograaf is om de ceremonie vaak terug te laten komen in de trouwfilm. Denk hierbij aan de speech van de trouwambtenaar en de beelden van de geloften.

Om het verhaal van jullie bruiloft volledig in de film te hebben, kun je ervoor kiezen de videograaf tot het einde van het feest erbij te hebben. Dit is zo’n leuke toevoeging aan jullie trouwfilm!